Филип е първото дете в България с подобни случай, съобщава БНР.

Разкъсана аорта налага спешното приемане на Филип в Националната кардиологична болница в София.

"Заболяването му е такова, че на едно място се оправя, а на друго се разкъсва", разказва майката Пламена.

Вече три месеца детето преминава през различни интервенции, които целят да стабилизират живота му.

В момента Филип диша през трахеостома и има поставени стендове.

Момчето се нуждае от генетични изследвания, които да открият причината за неговото състояние. На този етап той е стабилизиран. Въпреки, че не може да се движи самостоятелно и е физически отслабнал.

Едно от нещата, които най-много го натъжават обаче е, че е пропуснал началото на учебната година в Русенската гимназия.

"Не могат да ни кажат точно от какво се получават разкъсванията. Необходимо е да се направят генетични изследвания на три етапа за да се разбере причината. Цената на изследванията е от порядъка на 1500-2000 лева. От тях ще се разбере каква профилактика е необходима, как ще живее Филип занапред", споделя Пламена Стефанова, майка на Филип.

Родителите на момчето са обнадеждени и силно вярват в неговото здраве. Една от надеждите им е чрез средства от Българската Коледа Филип да остане в кариологичната болница до окончателното му излекуване.

"Гледаме позитивно, наблюдаваме лекарите. Те се грижат идеално за него, дават ни абсолютно цялата информация, която действително е обнадеждаваща за него. Мисля, че направиха абсолютно всичко възможно да му помогнат. И му помогнаха на този етап. Лекарите имат големи надежди за здравето на Филип. Техните надежди подкрепят нашите", споделя бащата на момчето Валери Маринов.

”Българската Коледа” през 2013/ 2014 г. подпомогна лечението на 524 болни деца.

Още за дарителската кампания вижте тук >>